Inselspital Bern Neubau Hauptgebäude BB12

Bern, Switzerland
Inselspital Bern Neubau BB12
Visualization © ASTOC/GWJ/IAAG
Inselspital Bern Neubau BB12
Visualization © ASTOC/GWJ/IAAG
Inselspital Bern Neubau BB12
Visualization © ASTOC/GWJ/IAAG
Inselspital Bern Neubau BB12
Visualization © ASTOC/GWJ/IAAG
Inselspital Bern Neubau BB12
Visualization © ASTOC/GWJ/IAAG
Inselspital Bern Neubau BB12
Visualization © ASTOC/GWJ/IAAG
Inselspital Bern Neubau BB12
Visualization © ASTOC/GWJ/IAAG
Inselspital Bern Neubau BB12
Visualization © ASTOC/GWJ/IAAG
Architects
ASTOC ARCHITECTS AND PLANNERS
Address
Freiburgstrasse 18, 3010 Bern, Switzerland
Year
2024
Stories
5-20 Stories
Client
Inselspital, Universitätsspital Bern
Size
84.000 sqm GFA
Collaboration
GWJARCHITEKTUR, Bern | IAAG Architekten, Bern
Visualisations
ASTOC / PLAY-TIME, Barcelona

A lively district and a high quality stay instead of monotonous functionality – the new BB12 main building of the Bern’s University Hospital is to be occupied in 2024. Like the Berliner Charité, Bern’s University Hospital (Inselspital) founded in 1354 is a medical competence centre of international significance situated on a hill near the city, and it is to be renovated in line with a master plan by Henn Architects dating from 2010. The sixteen storey new build BB12 – known as Coeur d‘ile – will form the centrepiece of the Inselspital and be visible for miles around. The aim of Switzerland’s largest BIM project is to double the gross floor space on the same overall area whilst the hospital is still in operation. Besides architectural issues, procedural and logistic penetration, implementation and performance also play a major role.

The new building, which conforms to the eco standard Minergie P, is organised as a “city in a city” whose level of privacy increases with each floor. The concept created by ASTOC, GWJARCHITEKTUR and IAAG Architects is based around the operational processes and movement patterns of patients, doctors and visitors. As the central reception area, the foyer will in future be the first port of call for many patients. Two central cores and inner courtyards provide a clear focus. The three treatment floors and the administrative floor are characterised by high levels of usage flexibility. The nursing floors receive patients in homely arrival zones and lounges. Warm materials and splendid visual references create a feeling of “home” and a human point of reference in the busy hospital environment.

Related Projects

  • House Zumikon
    sandy brunner Architecture
  • House in a Forest
    Paul Kaloustian Architect
  • Speicherbibliothek - Les archives du future
    Lukas Lenherr Architektur
  • Qingli Hotel
    Elsedesign
  • Linthverwaltung Benken
    Architekturbüro Herbert Bruhin

Magazine

Other Projects by ASTOC ARCHITECTS AND PLANNERS

Holzhafen
Hamburg, Germany
Extension of Hamborn Abbey
Duisburg, Germany
Pumping Station
Cologne, Germany
Housing complex Buchheimer Weg
Cologne, Germany
New Building of the Ruhr-West University
Mülheim an der Ruhr, Germany
Masterplan Emscher-Zukunft
metropolitan area Ruhr, Germany