Minsheng Ferry Station

China
Entrance of the Connection Bridge
© Yong Zhang
Ferry Station connect with the Bridge
© Yong Zhang
Night View LIghting
© Yong Zhang
Activities Under the Landscape Installation
© Yong Zhang
Huangpu River View from the Landscape Installation
© Yong Zhang
Night View LIghting
© Yong Zhang
Birdview with night lighting
© Yong Zhang
Huangpu River View Rest Platform Under the Landscape Installation
© Yong Zhang
Ferry Station connect with the Bridge
© Yong Zhang
Runner passing through the Landscape Installations
© Yong Zhang
Ground Floor Entrance of Minsheng Road
© Yong Zhang
Cyclists passing through the Landscape Installation
© Yong Zhang
Ground Floor Transportation & Parking
© Yong Zhang
Second Floor Vision
© Yong Zhang
Boarding Channel
© Yong Zhang
Runner passing through the Landscape Installations
© Yong Zhang
People Under the Landscape Installation
© Yong Zhang
Architects
Atelier Liu Yuyang Architects (ALYA)
Location
China
Year
2019

The Minsheng Ferry Station is located at the end of Minsheng Rd, north to the Huangpu River and west to the Xinhua greenspace. The site can be accessed from Minsheng Wharf Waterfront through Huimin Bridge. As an infrastructure which connects transportation between the two coasts and an important landscape intersection along the Huangpu River, the design integrates architecture with the landscape while separating ferry passengers and slow traffic flow from three-line connection through two levels of different functions. In total 9 meters tall and 645 square meters, the building is divided into two levels: the lower level serves as ferry waiting zone and service area which directs the flows of passengers to the ferry, while the upper level serves as facilities for the connecting open space. the building is covered by stainless mesh net on the top as landscape installations which render the building monumental at night through various lighting techniques.

Project Name: Minsheng Ferry Station
Client: Shanghai East Bund Investment (Group) Co., Ltd.
Location: Pudong District, Shanghai
Type: Transportation Infrastructure
Scale: 645 sqm
Design / Built: 2016-2018/ 2017-2019

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by Atelier Liu Yuyang Architects (ALYA)

Dongguan Toy Warehouse
Dongguan, China
Shanghai Nanjing Rd. Pedestrian Kiosks
Shanghai, China
EXPO Future Store
Shanghai, China
Qingpu Environmental Monitoring Station
Shanghai, China
Dongguan Toy Factory
Dongguan, China
Shanghai Museum of Contemporary Art
Shanghai, China