Photo © Andrés Flajszer
Photo © Andrés Flajszer
Photo © Andrés Flajszer
Photo © Andrés Flajszer
Photo © Andrés Flajszer
Photo © Andrés Flajszer
Photo © Andrés Flajszer
Photo © Andrés Flajszer
Photo © Andrés Flajszer
Photo © Andrés Flajszer

Casa Migdia

 Back to Projects list
Address
carrer migdia, 08400 Granollers, Spain
Year
2014
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories
Developer

Familia Iñigo Soley

Floor area
172,80 m²

Collaborators
Claudia Galicia, Arquitecta Tècnica
Josep Arisa, Tancaments

Builder
Art i Construcció SL

Budget
110000 €

The project is based on two premises established by the founders since day one:

- Houses with abundant natural light

- Houses that can increase ceiling surface area over time without sacrificing common areas.

These two principles are the driving force behind the project’s underlying idea: to bring all services and storage on the margins, leaving a core that articulates the space around it.

This rationale allows us to free up the facades at the street and courtyard levels, north and south respectively, and be able to handle them as a light and ventilation filter. Moreover, it frees the project section, giving us flexibility over time. Depending on users’ needs, we increase the ceiling area through the construction of mezzanines. Anchors have been embedded in the concrete structure so that in the future simple wooden structures can be attached with no need for auxiliary means.

At ground level — street and courtyard level — a car park doubles as a multi-purpose space for family dinners, parties or courtyard-related activities.

On the first floor, and running from south to north, we find the living room/dining room and the kitchen. The room is connected to the living room through a double sliding door. This provides several privacy alternatives — everything from a completely open or half-open room to a closed room with access through the dressing room.

On the rooftop there are two terraces (thanks to the floor plan), one which is more private and secluded by a plant pergola, and the other more exposed which serves as a solarium.

The divider walls are parallel but slanted with regard to the facade’s perpendicularity.

Taking advantage of the fact they are blind elements, they serve as service and storage spaces, recovering the perpendicular facade in their inside face. This provides the possibility of fitting the design where it is thickest.

The bathroom and stairs stand slightly shifted toward the northwest corner of the building, thereby defining various proportions in the surrounding spaces and facilitating the relationship between the same. It also includes a light shaft which not only lights the central parts of the house but also provides sunlight to the shower and toilet area. This light shaft is intended as a space for installing a lift.

The facades are designed with a triple skin. They are designed as filters to improve the feeling of comfort in terms of light and temperature. The outer skin is 4 cm cellular polycarbonate. The interior is a double glass panel with chamber, and between the two there are adjustable slats. On the south facade, the space between the polycarbonate sheet and the glass can be opened and closed depending on ventilation needs. In the winter we close the chamber and orient the slats towards the interior to maximise sunlight. In the summer we open the chamber and orient the slats toward the exterior, thus avoiding direct sunlight. If necessary, we can also open the inside panel and ventilate the entire house from south to north. The house is designed to provide the highest possible comfort through passive methods. There are only three mechanical climate control methods: a fireplace with forced ventilation, a fan and thermostat/duct system that recirculates the hot air accumulated in the upper part of the two-story space to the lower levels, and a heat pump that is used as additional support.

We have worked with the most neutral and naked materials possible: concrete, glass, polycarbonate, maple wood... with the aim of creating a non-contaminated space which the user can fill with colour and personality using furniture, plants, etc. thus somehow projecting a showcase for everyday life.

Other Projects by SAU taller d'arquitectura

TrainStore
Ribes de Freses, Spain
OCAitv Alcorcon
Madrid, Spain