照片 © José Hevia
照片 © José Hevia
照片 © José Hevia
照片 © José Hevia
照片 © José Hevia
照片 © José Hevia
照片 © José Hevia
照片 © José Hevia
照片 © José Hevia

OCAitv Alcorcon

 回到项目列表
地址
Ventorro del Cano, Madrid, Spain
年份
2014
费用
100万 - 1亿
楼层
1-5层
Developer

OCAitv

Floor area
1495,72 m²

Project start
2011

A building for technical vehicle inspection poses the challenge of organising two clearly distinct functional programmes.

On the one hand, the administrative area addresses the same demands of any office building: great future-proof internal flexibility, natural light in work areas, comfortable working temperature, etc.

On the other hand, the technical inspection area is essentially outdoors. This is a space that, although broad, is split up by inspection lines and their machines.

Given this dichotomy, we propose the concept of working with a building-in-a-building concept.

We understand the need for comfort in the technical area is the lowest common denominator for all the climate requirements in the building. Basically, it should protect from weather conditions (rain, wind, etc.) ensuring a climate improvement to enhance working conditions for workers and protect machinery. This is the first skin, the general wraparound — a filter that will protect not only the four inspection lines but also the administration building itself, understood as a specific module.

The skin of the whole is designed as a single facade constructed of 4 cm-thick cellular polycarbonate. We have worked with four blue hues placed depending on sunlight intensity, thus forming a darker to lighter gradient going from south to north. Polycarbonate, besides being a very lightweight thermoplastic with a small environmental footprint and easy to recycle, offers very good thermal performance. It also lets natural light inside.

The size requirements set for the inspection lines and the urban planning regulations for the business estate call for a building of a total 25 metres wide, 30 metres long and 7 metres high. The 50 cm front panel is used as a base module. The design calls for 170 mm square, tubular, metal pillars placed in a matrix of 10x10 metres. These support pyramids built with tubular and rectangular Boyd profiles. These square-based pyramids are stretched out as a Fink-style structure with round 20mm-diameter rods. The top of these pyramids feature openings which, thanks to their geometry, offer natural light and ensure ventilation due to the Venturi effect.

The administrative area is a two-storey building 30 metres long and 5 metres wide — a separate module within the wraparound structure, positioned as another inspection line. It is built with a metal structure and sheet metal slabs, ensuring comfort with sheet-rock panels and the corresponding thickness of rock wool insulation. The interior partitions are created with panels and screens. Technical pavement is used for flooring. All this is aimed at making the building as future-poof as possible.

The functional programme is structured with degrees of privacy: on one hand the public open spaces such as reception or waiting room and then other areas for internal use which can be divided into common and private areas. Private areas are understood as offices and common areas are understood as administrative and printer/copier areas.

Both in spaces open to the public and internal shared spaces, openings go through the wraparound structure and stick out towards the exterior. Building workers and users thus have control not only of the inside of the building but also enjoy the street and exterior space.

以下出品方的其他项目 SAU taller d'arquitectura

TrainStore
Ribes de Freses, Spain
Casa Migdia
Granollers, Spain